top of page

Øen i havet

Strynø er lige knap 5 kvadratkilometer. 3 kilometer lang og 1,7 kilometer bred. Strynø by er Danmarks mest velbevarede ølandsby, og øen har lige knap 200 faste indbyggere. Det gør den dermed til den mest beboede ø i det sydfynske øhav, der desuden omfatter de beboede øer Bågø, Bjørne, Lyø, Avernakø, Skarø, Drejø, Hjortø og Birkholm samt omkring 50 ubeboede holme af forskellig størrelse.

 

Strynø har en såkaldt ”kalv” - en langt mindre ø i umiddelbar nærhed på vestsiden. De sidste faste beboere af Kalven forlod øen i 1969.

 

Strynø blev befolket ved tilflytning i den sene middelalder. I 1588 var der 30 gårde på øen. Mellem 1860 og 1910 blev det meste af Strynø by bygget, og øen havde i sin storhedstid omkring 850 indbyggere. Ved folketællingen i 1901 rummede Strynø 750 sjæle. Ved starten af krigen i 1940 var der 555 tilbage, og da vi gik i spraglet tøj og røg hash i 1970, var befolkningstallet blevet halveret til 284. I 1990 var der 211 indbyggere, og tallet har siden været nogenlunde stabilt.

 

Mange af småøerne er desværre inde i en slags dødsspiral i dag, hvor befolkningen svinder og bliver ældre og ældre. Det er ikke tilfældet for Strynø. Selvfølgelig er der også problemer at slås med her, men Strynø er et dynamisk samfund, hvor de fastboende for længst har indset, at skal der gøres noget, så skal de gøre det selv. Og det gør de.

I 2009 fik Strynø ny havn med plads til mange lystsejlere. I 2013 fik øen ny færge. Og skolen (pt. 19 elever) blev i november 2014 genåbnet efter en restaurering til omkring 12 millioner kroner, så den nu også kan bruges som samlingssted og kulturhus og rumme de mange foreninger, øen har.

I 2017 gik det stærkt. Øen fik en stribe nye nye børnefamilier, og antallet af huse til salg faldt fra godt 20 til under 10.

Strynø har købmand lige over for huset, kirke med egen præst, kro, en sommerrestaurant samt et museum.

 

Øen rummer også sekretariatet for Sammenslutningen af Danske småøer (27 medlemmer) og sekretariatet for ESIN (European small Island Network), der repræsenterer ca. 1300 beboede småøer i Europa med tilsammen ca. 425.0000 indbyggere.

 

Der er desuden adskillige overnatningsmuligheder i form af udlejningshuse, lejrskole og teltplads.

 

Strynø har mikroklima, og du kan fx købe friske figner og morbær ved vejboderne. Strynø Frugthave på nordvestsiden fremstiller verdens bedste æblemost og bærdrikke. Det er samtidig også verdens dyreste (ca. 130 kr. pr. liter), så det er ikke noget, man drikker hver dag. Men godt, det er det. Du kan købe det hos købmanden.

bottom of page